Spons Water Vuur

Maak drie stapels kaartjes: een stapel met het woord ‘spons’, een stapel met het woord ‘water’ en een met het woord ‘vuur’. Misschien kun je er ook deze tekst bij zetten: “Spons wint van water, water van vuur en vuur van spons”.

Dan: de deelnemers worden in drie groepen verdeeld - spons, water, en vuur, en krijgen een post in het bos toegewezen (met begeleider die de kaartjes uitdeelt). De spelers proberen nu zoveel mogelijk zwakkeren te tikken en weg te blijven van de sterkeren. Spons wint dus van water, water van vuur en vuur van spons. Wordt iemand getikt door een sterkere dan moet hij zijn kaartje afgeven en een nieuw kaartje gaan halen bij de eigen post. De groep die aan het einde van het spel het meeste kaartjes heeft veroverd, heeft gewonnen.

In bovenstaande beschrijving werden de groepen spons, water en vuur genoemd en kon de groep sponzen alleen maar sponskaarten uitdelen. In deze variant worden de groepen gewoon 1, 2 en 3 genoemd en beschikt iedere groep over spons, water en vuur-kaarten. Op de kaarten staat ook het groepsnummer. Verder is het spel gelijk. Deze variant werd ‘Levend Risk’ genoemd, niet te verwarren met het spel Levend Risk hier op Het Spelenboek!

Enkele variaties op dit spel zijn
→ Papier steen schaar tikkertje
→ Papier steen schaar race
→ Papier Steen Schaar
→ Huurlingen